THE STEAM HOTEL

The Steam hotel ger sina gäster en upplevelse utöver det vanliga och väcker alla sinnen till liv.

 

Bakgrund:

Förr låg det ett ångkraftverk i den 18 våningar höga tegelbyggnaden vid Mälarens strand i Västerås. Numera rymmer, den hundra år gamla, byggnaden ett spektakulärt hotell i industriromantisk stil med restauranger och en 800 kvm stor spa-avdelning. Skaparna bakom The Steam Hotel är ESS Group. Lexter fick i uppdrag att skapa ett doftkoncept för det unika hotellet.  

Utmaning:

Att skapa en jämn och övergripande doftdesign för hotellets rumsligt skiftande miljö, med små och stora ytor och bitvis mycket höga takhöjder. Den tekniska lösningen skulle fungera för de varierade luftflödesförutsättningar som finns i de olika ytorna. Vi ville ta fram en doftpalett för The Steam hotel som återspeglade varumärket, känslan och inredningen i de olika delarna av hotellet, men som tillsammans skapade en helhetsupplevelse.

Lösning:

Vi har tagit fram tre olika dofter som återspeglar olika ytor, våningsplan och känslor i hotellet. Entrén, loungedelar, wc och restaurang på nedre plan har fått en maskulin och träaktig doft som sätter karaktär. I spa-avdelningen är doftupplevelsen lavendel och skog, en sinnlig doft som passar bra i en varmare miljö där vila, energi och avkoppling är viktigt. I restaurangen på våning 18 finns en spännande och kryddig doftupplevelse med inslag av citrus, ingefära och verbena samt en ton av trä. Den tekniska lösningen är komplex nog för att hantera hotellets dynamiska miljö, men med enkel förvaltning tack vare att doftnivåerna är kalibrerade efter de olika utrymmena i hotellet och maskinerna programmerade att vara aktiva under önskade tider på dygnet.