Vi har stor erfarenhet att arbeta med handelsplatser och gallerior. Det är komplexa och roliga uppdrag som bland annat kräver förståelse för befintliga ljud, floor traffic, inriktning, de anställdas arbetsmiljö och den kommersiella cykeln. Här kan du läsa mer om några utvalda uppdrag. 

RED_LINE_Rityta 1.png

GALLERIAN

Med ljud- och doftdesign förstärks upplevelsen i Stockholms första och största galleria.
Se mer i våra filmer om ljuddesignkonceptet och om det audio brandade ljudinnehållet.

blå linje.png

En självklar shoppingdestination och mötespunkt i hjärtat av Stockholm.

Bakgrund:

Gallerian är en ikonisk handelsplats och mötespunkt mitt i Stockholm. Med en yta på över 26.000 m2 är det den största gallerian i innerstaden. Det omgivande kvarteret, Urban Escape, är under stor utveckling och Gallerian spelar en viktig roll i skapandet av detta nya, spännande och levande område. Gallerian har genomgått en förvandling både interiört och exteriört där helhetsupplevelsen och de nya visuella uttrycken har förstärkts med ljud- och doftdesign.

Utmaning:

Att skapa ett ljuddesignkoncept som kunde implementeras i stora ytor med varierade takhöjder och hårda material, såsom sten och glas. Ljudinnehållet skulle reflektera varumärket Gallerian och samtidigt vara anpassningsbart och flexibelt med olika intensitet beroende på plats, kundflöde och tid på dagen och året. Doftdesignen skulle utformas för att skapa en jämn doftspridning i entréerna. 

Lexter har skapat ett inspirerande och välkomnande ljudkoncept bestående av elva zoner, däribland allmänytor och entréer. Högtalartekniken är noggrant utvald för att skapa en harmonisk och välbalanserad ljudmiljö i de varierade ytorna. Audio brandade melodier och ljudelement finns med i alla produktioner och spellistor och skapar på så sätt igenkänning och bygger varumärke, oavsett plats, intensitet och känsla. En varumärkesbyggande doft har valts ut speciellt för Gallerian och adderar en ytterligare dimension till upplevelsen av platsen.

Lösning:

line_red.png

MOOD STOCKHOLM

Läs mer nedan om det omfattande arbete som lett fram till ett av Europas största ljuddesignskoncept
med 22 olika ljudzoner ett hundratal unika ljudproduktioner. Ett projekt vi är extra stolta över att genomföra och förvalta. Du kan också läsa mer om några specifika installationer vi gjort hos Mood under kategorierna Skyltfönster & Showroom samt Utomhusmiljöer.

Mood Stockholm

En oas för Stockholmarna. Handelsplatsen där du kan njuta, shoppa och umgås.

Bakgrund:

Mood Stockholm är den brokiga och myllrande mötesplatsen mitt i Stockholms city. Här är de stora kedjorna bojkottade, istället är huset fyllt av handplockade butiker och trevliga restauranger. Det är som en egen stad i staden. Lexter har arbetat med AMF Fastigheter och deras projekt Mood Stockholm ända sedan dåvarande Sahlénhuset började byggas om.

Utmaning:

Att skapa ett ljudkoncept som var så flexibelt att det kunde ge Mood Stockholms tre olika delar: Wishing, Desire och Everyday deras egen, karaktäristiska känsla men ändå bilda en tydligt hophållen atmosfär. Konceptet fick inte störa personalen eller kunderna och behövde även fungera med befintliga ljud i byggnaden.

Lösning:

Lexter arbetade fram hela ljudarkitekturen, en av de största ljuddesignlösningarna i Europa, för handelsplatsens alla allmänna ytor. Hänsyn togs till de tre separata delarna och den urbana trädgården, men ändå skapades en väl sammanhållen ljuddesign med 22 olika ljudzoner som lyfter känslan, ökar trivseln och skapar ambience. Konceptet får liv tack vare ett 100-tal unika ljudproduktioner samt den anpassade specialteknik som används i gångarna, rulltrapporna, konstverken, trädgårdarna samt Mood Stockholms fantastiska tematoaletter. Ljuddesignen anpassas enkelt efter flöden och tidpunkter med Lexter Sound System och en tillhörande app. Vi arbetade även fram en unik signaturdoft för Mood Stockholm. Läs mer om den lite längre ner.

 

      Här hittar du några av Lexters ljudevent på Mood Stockholm

Foto: Mathias Nordgren

Foto: Mathias Nordgren

LED-tak Norrlandsgatan: specialkomponerade ljudpaletter som synkar med Peter Hagdahls ljuskonstverk.

Foto: Louise Billgert

Foto: Louise Billgert

Flera olika toaletter med specialdesignade ljudambiencer och musik.

Foto: Louise Billgert

Foto: Louise Billgert

Barntoalett med världen upp och ned både i bild och ljud.

Foto: Mood Stockholm

Foto: Mood Stockholm

Till Konstverket “Pretty Vacant” (Entrén Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan) spelas det specialkomponerade musikverket “Metropolis”.

Line_blue.png

Mood Stockholm Doftdesign

 

Doftdesignen är en subtil men viktig del av Mood Stockholms uttryck och känsla. På uppdrag av Mood Stockholm arbetade Lexter fram en modern och frisk signaturdoft till handelsplatsen. Flera av entréerna och även vissa av gångstråken i huset är doftsatta med den unika kompositionen.

Då många besökare ofta undrat vad det är som doftar så gott kan man numera även köpa Mood Stockholms eget doftljus hos Conciergen uppe på plan 3. 

Line_red.png

ÅHLÉNS

Vi är stolt helhetsleverantör av ljud- och musikinnehåll till Åhléns 70 varuhus och har gjort konceptuell ljuddesign till de tre Cityvaruhusen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Läs mer om några av de specialuppdrag vi gjort för Åhléns olika avdelningar nedan samt under Hotell & Restaurang samt Showroom & Skyltfönster.

Åhléns Cityvaruhus

Sveriges största varuhuskedja satsar på att ge kunderna en upplevelse för alla sinnen. 

Bakgrund:

Åhléns City finns i Stockholm, Göteborg och Malmö och är kedjans största varuhus där man bland annat erbjuder ett bredare sortiment än övriga Åhlénsvaruhus runt om i landet. Här vill man ge kunderna en upplevelse för alla sinnen och Lexter fick uppdraget att leverera omfattande konceptuell ljuddesign.

Utmaning:

I Cityvaruhusen är ytorna stora, mängder med olika varumärken ryms under samma tak, de många anställda vistas i miljön många timmar om dagen och varuhusen förändras ofta. Man har också olika kundflöden under dagen. Allt detta ställer oerhört höga krav på ljuddesignen som måste vara flexibel, inte får bli för påträngande och ska skapa en lugn och harmonisk miljö samtidigt som den ska inspirera och förstärka upplevelsen.

Lösning:

För Cityvaruhusen har vi gjort konceptuell ljuddesign, från idé, koncept och projektledning till teknik, installation, ljudinnehåll och förvaltning. Vi har skapat ett behagligt och dynamiskt ljudlandskap som får både personal och gäster att trivas. För att möta de olika målgruppernas behov har vi delat in varuhusen i olika ljudzoner och tagit fram separata playlists för olika specifika avdelningar. Då många ytor är öppna har vi även skapat osynliga ljudväggar för att få till snygga, sömlösa ljudövergångar. Vi kompletterade även varuhusens gamla ljudsystem med hundratals nya högtalare. Hela ljudinnehållet distribueras av Lexter Sound System där vi schemalägger musiken efter olika tidpunkter och flöden på dygnet, vilket gör ljudinnehållet dynamiskt och flexibelt.

Till barnavdelningen på Cityvaruhuset i Stockholm gjorde vi ett fantastiskt roligt, omfattade och speciellt ljuddesignskoncept som vunnit flera internationella priser.

 
 
Röd linje.png

THE LOBBY

The Lobby är ingen vanlig butik eller handelsplats.
Det är en föränderlig marknadsplattform för framtidens handel.

blå linje.png

Bakgrund

The Lobby i Stockholm är ett showroom och en testplattform för framtidens handel. Här kan företag hyra in sig på korttidskontrakt och testa nya produkter, tjänster och idéer i en fysisk miljö. AMF Fastigheter som är initiativtagare till The Lobby beskriver konceptet som ett levande livsstilsmagasin. Lexter är The Lobbys ljud- och doftpartner.

Utmaning:

Att skapa en ljudmiljö där tekniken är lätt att anpassa efter en föränderlig miljö som The Lobby. Det skulle vara enkelt för personalen att hantera ljudsystemet inför olika typer av event och tillställningar. Både ljud- och dofttekniken tillsammans med ljud- och doftinnehållet skulle reflektera The Lobbys varumärke och visa på innovation och inspiration samt vilka möjligheter som finns inom dessa två områden.

Lösning:

Vi har skapat en funktionell ljudmiljö, med högkvalitativ ljudteknik, som är uppdelad på flera olika ljudzoner för att öka flexibiliteten. Ljudinnehållet är audio brandat och handplockat för The Lobby och ligger i absolut framkant. I miljön finns även ett antal speciella ljudupplevelser, såsom en disco-wc och ett provrum där besökaren själv kan välja mellan olika ljud för att hamna i rätt sinnesstämning. En noga utvald varumärkesdoft för The Lobby skapar ytterligare en dimension till upplevelsen och har utplacerats på väl genomtänkta platser i lokalerna. Konferensrummet, som finns att tillgå på The Lobby, har fått ljudabsorberande mossor på väggarna.

Röd linje ny_Rityta 1.jpg

EASTON HELSINKI

På Lexter utför vi även projekt utanför Sveriges gränser. Den nyöppnade handelsplatsen Easton Helsinki är ett exempel på detta. 

blå linje.png

Easton Helsinki

Helsingfors nya urbana handelsplats med samhällsanda.

Bakgrund:

Easton Helsinki är östra Helsingfors nya handelsplats med fokus på kundupplevelse, lokal gemenskap och social matkultur. Ägare till handelsplatsen är en av Finlands största detaljhandelskedjor Kesko. Lexter blev inbjudna för att skapa ljuddesignen för de allmänna ytorna och med hjälp av ljud stärka det generella intrycket av handelsplatsen och addera en ny dimension till kundupplevelsen.

Utmaning:

Att skapa en ljuddesign som på ett fint sätt kunde harmoniera med den befintliga miljön på Easton Helsinki. En miljö till stor del bestående av hårda material såsom glas, betong och trä och som på många platser har väldigt höga takhöjder. Vi ville ge Easton Helsinkis besökare en stimulerande och behaglig ljudmiljö, där intensiteten är anpassad efter hur kundflödet förändras under dagen och där ljudinnehållet återspeglar handelsplatsens varumärke.

Lösning:

Ett unikt och multifunktionellt ljuddesignkoncept har arbetats fram för Easton Helsinki i enlighet med den arbetsprocess som satts upp av Lexter. Ett arbete som tagit närmare tolv månader från genomförd förstudie till slutlig installation. Lexter har på platsen sett över akustik, högtalarteknik och ljudinnehåll. Handelsplatsen har fått en specialkomponerad ljudidentitet, ”Singing Lights”. En flera timmar lång komposition med inspiration hämtad från ljusen i den 300kvm stora animerade LED-väggen, ”The Identity Wall”, som finns i hjärtat av handelsplatsen. Med riktade högtalare har vi skapat ljudtunnlar i rulltrapporna som går utmed ”The Identity Wall” från gatuplan till tredje våningen, där de som åker får ta del av kompositionen i sin helhet. Vid handelsplatsens andra rulltrappsstråk, vid huvudentrén, sträcker sig stora glasfönster från gatuplan till andra våningen. Här spelas ”Singing Lights” med ett något mer energiskt tempo. Små högtalare, så kallade ljudpuckar, har fästs direkt på glasrutorna och gör glaset till ljudbärare. ”Singing Lights” återkommer även som ljudlogotyper i de handproducerade spellistor som skapats för handelsplatsens allmänytor. Ljuddesignen fungerar både stämningshöjande och varumärkesbyggande, men bidrar även till att knyta ihop handelsplatsens olika delar och våningar med varandra. Allt styrs med Lexter Sound System med funktioner som schemaläggning, byte av ljudinnehåll och justering av volym.   

Line_red.gif

NÅGRA HANDELSPLATSER TILL

Här nedan kan du kika och provlyssna på ytterligare några av de handelsplatser som vi har ljud- och doftdesignat.  

Västermalmsgallerian, Stockholm

Kungsholmens galleria för mode, inredning och mat.  

 
Röd linje.png

Fältöversten, Stockholm

Handelsplats för hela livet mitt på Karlaplan.

 
Röd linje.png

Tuna Park, Eskilstuna

Ett köpcentrum som bjuder besökaren på mer än shopping.

 

Uppdrag