Ljud i VR skapar starkare upplevelser

I en virtuell immersiv miljö, som exempelvis VR och 360, är ljud en förutsättning för att skapa en riktigt stark och omslutande upplevelse. Detta kan göras på olika sätt.

Genom att lägga till en spatial rumsklang förstärks upplevelsen av riktning och förflyttning i rummet. Med maskiner som surrar, människor som pratar och rör sig och läckage från den yttre miljön skapas en fullt utbyggd ljudmiljö och ytterligare en interaktiv dimension adderas till upplevelsen med till exempel ljudet av skåp och dörrar som öppnas eller föremål som flyttas. Vi kan även simulera en yttre ljudmiljö bestående av fåglar, vatten, vindsus, trafik med mera.

Hur det låter i en miljö hänger tätt ihop med utformningen av rummet, hur det är inrett och vilka materialval som gjorts. Vi har tagit fram en metod som gör det möjligt att, direkt i den virtuella miljön, välja mellan olika material och ytskikt för att på så sätt kunna jämföra vilken effekt de får på ljudmiljön.

Vi arbetar främst med ljud, men genom våra partners kan vi även erbjuda skapandet av den virtuella miljön.

VR bild.jpg


Möjligheterna och fördelarna med ljud i virtuella miljöer är många och kan exempelvis vara:

  • Att kunna visa upp en modellerad miljö i ett väldigt verklighetstroget format.

  • Att kunna visa upp färdigställda projekt även för dem som inte har möjlighet att befinna sig fysiskt på platsen, och med hjälp av ljud skapa en så omslutande och verklig upplevelse som möjligt.

  • Att kunna presentera olika typer av upplevelser inom exempelvis turism, såsom hotell, resor, konferens med mera där ljudet blir den extra dimension som förstärker känslan.

Redline_Rityta 1.jpg

Besök Lexters kontor i VR eller 360-miljö

Välkommen att besök vårt kontor på Frejgatan i Stockholm. Klicka här för att komma till VR eller 360-miljön och glöm inte att slå på ljudet!

 
Redline_Rityta 1.jpg

Vaxholms Kyrka med spatialt ljud

Vi har ljudlagt ett VR-projekt skapat i Vaxholms Kyrka. Du kan se en walkthrough av projektet genom att titta på filmen nedan.
3D-scanningen av kyrkan är genomförd av Tikab, www.tikab.se.

Upplevelsen blir allra bäst med hörlurar på!

Redline_Rityta 1.jpg