Hörseln är ett effektivt sinne som tar oss med på intellektuella resor och äventyr. Ljud kan berätta en historia, informera eller förstärka en känsla. På Lexter ljudsätter vi alla typer av kultur, konstverk och utställningar. 

Dit Ljuset Leder

Ett universum av ny musik och design.

Artisten Eva Dahlgren och formgivaren Alexander Lervik har tillsammans skapat ett designprojekt och en utställning med glas, ljus och musik som berör alla sinnen. För att skapa en helt unik upplevelse har vi bidragit med konceptuell ljud- och doftdesign till utställningen, som visades första gången på Designgalleriet under Stockholm Design Week 2017.

Ljuddesign

Den konceptuella ljuddesignen tog sin form i unika ljuddusch-upplevelser med riktad högtalarteknik. Grunden för upplevelsen bygger på ett musikverk komponerat av Eva Dahlgren. Våra ljudproducenter har sedan tillsammans med Eva Dahlgren ”plockat isär” verket så att varje ljuddusch spelar upp olika delar av musikstycket på en begränsad yta. På så sätt får varje konstverk en specialskriven ljudmiljö.

Soluppgången.png

Doftdesign

Till ett av konstverken adderade vi även en upplevelse för ytterligare ett sinne, doften. Den speciellt framtagna doften ska förnimma mossa, fukt och jord vilket förstärker det specifika glaskonstverket och ljudupplevelsen.Tillsammans skapar konst, ljus, ljud och doft en unik upplevelse för alla sinnen.

 

line_red.png

Louisiana

Lexter har levererat ljudteknik till flera uppmärksammade utställningar på det världsberömda, danska museet Louisiana. I många av utställningarna har vi använt oss av riktad ljudteknik, både för att rikta ljud till avgränsade ytor men också för att projicera ljud på olika föremål som ingår i installationer och konstverk.

Exempel på utställningar:

Foto: Bjarke Ørsted

Foto: Bjarke Ørsted

Riktad ljudteknik:

Yoko Ono Half-A-Wind Show, A Retrospective.

Foto: Louisiana

Foto: Louisiana

Riktad ljudteknik:

Konstnären Shilpa Gutras mikrofoninstallation Singing Cloud där olika ljudupplevelser hörs beroende på var man står i rummet.

Konserthuset

Stockholms stoltaste byggnad har fått modernt ljud i entréplanet.

Bakgrund:

Konserthuset i Stockholm skulle bygga om butiks- och biljettkassedelen och bad oss, genom Tengbom Arkitekter, att hjälpa till med ljuddesignen av olika ytor och enheter.

Utmaning:

Den vackra byggnaden, ritad av Ivar Tengbom, är K-märkt. Interiört finns många hårda ytor så som marmor och glas, som kan studsa ljud och skapa ovälkommet buller. Samtidigt är detta ett hus för musik, så ljud bör vara en naturlig del av inredningen.

Foto: Jan-Olav Wedin

Foto: Jan-Olav Wedin

Lösning:

Innanför respektive entré monterade vi upp riktade högtalare i taket. De  sammankopplades med bildskärmar där besökarna kan se och höra delar ur kommande konserter, utan att ljudet spiller över och stör när man blir betjänad i kassorna.

I skyltfönstren mot Kungsgatan och Sveavägen placerades ljudpuckar som spelar lockande, klassisk musik ut mot de förbipasserande på trottoaren. Så konserthuset, som innan var helt tyst på nedre plan, bjuder nu på sina vackra ljud.
 

line_red.png

Malmö Opera

Unikt ljudtak i K-märkt byggnad.

Bakgrund:

Malmö Opera bad Lexter om hjälp med flera stora och små ljudinstallationer.

Utmaning:

Byggnaden är K-märkt, vilket innebär stora begränsningar. Här på operan, där ljudet och estetiken verkligen står i centrum, var det viktigt att hitta lösningar som både var bra och snygga nog att smälta in i miljön. En stor utmaning var att begränsa ljudet bara till den yta där det skulle vara, så att det inte smutsade ner ytor runtomkring.

Head_5.gif

Lösning:

Vi ritade och specialkonstruerade ett ljudtak som levererar ljud på 28 m2, oss veterligen det enda av sitt slag i världen. Här under kan besökarna stå och smutta på ett glas medan de lyssnar på exempelvis intressanta föredrag eller musikstycken, utan att ljud spiller över till ytorna runtomkring. Vi byggde på egen hand högtalarna så att de skulle klara både kraven på estetik och bestämmelserna från kulturrådet.

På entréplan installerade vi riktad ljudteknik ihop med digital signage och även utomhushögtalare som spelar opera ut mot det öppna torget.

Vattenfall

Flera energigivande ljuduppdrag för Sveriges största elbolag.

Bakgrund:

Till Forsmark, Sveriges yngsta kärnkraftverk, kommer varje år en mängd besökare från hela världen. De kommer för att bland annat titta på kärnkraftverkets stora utställning där man kan se och lära. Vi ombads att ta ett pedagogiskt helhetsgrepp över ljuden i utställningen. Dessutom har vi doft- och ljudsatt entréerna till Forsmark så att de känns varma och välkomnande . Nu senast har vi installerat riktat ljud i receptionsområdet på Vattenfalls nya kontor i Arenastaden.

Utmaning:

Att lyfta utställningen till en ny nivå samt utnyttja hörseln som ännu ett sinne att attrahera i upplevelsen.

Vattenfall_Fullsize.png

Lösning:

Vi levererade övergripande ljudkoncept och allt ljudinnehåll till den stora utställningen. I detta ingick riktad ljudteknik till skärmar samt ambienshögtalare till den större ytan där vi skapade utställningens övergripande ljudbild. Vidare installerade vi ljudpuckar som spelar välkomnande i entréområdet samt allt ljud som dessa innehåller. På Vattenfalls nya kontor i Arenastaden har vi noga anpassat ljudarkitekturen så att det riktade ljudet, kopplat till skärmar som visar Vattenfalls historia, faller på exakt rätt yta och möter besökarna i rätt ögonblick.  

Loka Brunn

Modernt designgrepp i anrik kurort.

Bakgrund:

Loka Brunn är en klassisk, svensk kurort där man kan dricka vatten direkt från källan. Här erbjuds besökarna en oväntad, personlig och rofylld upplevelse.

Utmaning:

Loka Brunns paroll "vattnet i centrum" ställer krav på hela inredningen och all design. Med inspiration från naturens färger, handvävda tyger och material i dova toner, så som aska och skiffer, har man skapat en harmonisk miljö som ljudet skulle förstärka.

head_2.gif

Lösning:

Ljudet blev pusselbiten som byggde ihop Loka Brunns interiöra koncept. Ljudkonceptet, iscensatt med bland annat riktat ljud och ljudpuckar, skapar atmosfär men bjuder även gästerna på överraskande element. Allt ljudinnehåll är framtaget och producerat av Lexter. Uppdraget utfördes i samarbete med Note Design.

line_red.png

Uppdrag